Kokius ledus valgome?

Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas
A.Vincentas Sakas

Turiu atsakingai pareikšti, kad ledų mūsų maisto prekių parduotuvėse, kioskeliuose, ledų vežimėliuose iš vis nėra, nes jau 15 metų Lietuvoje randu tik surogatinius (erzacinius) chemizuotuos lyg ir ledų gaminius. Tą patį galiu pasakyti ir apie šerbetus, kurie gaminami lygiai tokia pat tik prekeiviams naudinga technologija.
Visi Lietuvoje parduodami ledai susideda iš lieso pieno miltelių, vandens, chemizuotos uogų arba vaisių esencijos, fruktozės, genetiniai modifikuotų kukurūzų krakmolo, cheminių aromatizatorių, cheminių kvapiklių, cheminių skoniklių, cheminių spalviklių, cheminio natrio citrato arba cheminės obuolių rūgšties, dirbtinių ypatingai nuodingų saldiklių bei cheminių standiklių, užtvirtintojų ir konservantų.
Sausas pienas gaminamas aukštoje temperatūroje, kurios užtenka, kad oksiduotųsi pieno riebalai, o tokie mūsų organizme – nepageidaujami, nes jie sukelia vėžinių ląstelių dauginimąsi. Beje, visi Lietuvoje pieno kombinatai jau 10 metų pieno negamina, tik pieno miltelius, o pieną iš tų pačių miltelių su vandenių – dabar pieno mėgėjai pakrapštykite pakaušį, ką kasdien iš parduotuvės nusipirkę geriate…..

Karminas (E-120) – dažiklis, gaminamas iš tam tikros rūšies vabzdžių. Vaikams ir kai kuriems suaugusiems žmonėms jis yra alergenas.
Obuolių rūgštis (E-296) – pažeidžia dantų emalį, tai ta pati rūgštis, kurios poveikį juntame valgydami neprinokusius obuolius.
Likusios sudėtinės dalys tėra žmogaus organizmui pavojingi cheminiai užpildai, didinantys produkto tūrį, o tuo pačiu ir gamintojo pelną, bet nieko bendro neturi su mitybai tinkančiu produktu ir žmogaus, ypač vaikų ir jaunimo sveikata.

Ar reikia stebėtis, kad Lietuvoje kiekvienas naujai gimęs vaikas serga alergija? Ir savo vaikelius ligoniukais daro ne kas kitas, o patys tėvai vaikystėje, jaunystėje ir net šiandien ledų ir šerbetų pagalba kraunantys į savo organizmą cheminius preparatus ne tik savo kūdikių, bet ir būsimų kartų paliegėlių programavimui ir gimdymui.

Man nesuprantama, kaip restoranuose, kavinėse, baruose, valgyklose, picerijose, greitmaisčio užeigose iš vis gali būti maisto prekių parduotuvių asortimentas: surogatiniai ledai, surogatinės sultys iš pakelių, chemizuoti gėrimai – cocapepsifantaspraitai, „vanduo“ ir „gira“ iš butelių, energiniai gėrimai ir visokie erzaciniai „sidrai“ bei „kokteiliai“ skardinėse…
Jei tokius dalykus randu aukštesnio lygio kavinių ar restoranų valgiaraščiuose, tai drąsiai galiu tvirtinti, jog šių kavinių ir restoranų savininkai ir darbuotojai yra neišsilavinę, savo verslo neišmanantys žmonės, kurie nesugeba pagaminti iš ekologiškai švarių produktų natūralių ledų ir šerbetų, išsispausti tikrų sulčių iš šviežių vaisų ir uogų, paruošti gaiviųjų gėrimų: girų, gaivų, sočių, kompotų, kisielių.
Galų gale neturi atitinkamų filtrų vandeniui, kad savo klientams galėtų patiekti stiklinę gėlo vandens su citrina ir ledukais.
O jei neturi gėlo vandens, tai ir jų arbata bei kava yra niekam tikę…
Lai jie gaiveliojasi, lai ir toliau mulkina save ir mėgstančiu būti mulkinamais, kuriems smagu, kad jų vaikai ir vaikaičiai sirguliuoja bei debilėja…

O mes savo namiškius ar svečius palepinkime tikrais naminiais ledais, pasigaminkime taip, kaip senovėje tai darydavo mūsų tėvai ir seneliai, net neturėdami šaldytuvų ir šaldiklių.
Nuo senų senovės Lietuvoje nebuvo dvaro, vienuolyno, nebuvo rūmų mieste, nebuvo turtingesnio ūkio ar klebonijos, kur nebūtų buvę ledaunės. Per žiemos speigus ledaunes prikraudavo upių arba ežerų ledų luitais. Kas neturėdavo specialiai įrengtos ledaunės, ledų luitus sukraudavo krūvon ir, apdengę eglišakiais, paparčių lapais, apdėdavo samanomis arba šiaudais, užpildavo durpėmis, pjuvenomis, spaliais ar kitomis ūkės atliekomis.
Ledaunėse buvo vėsinama ir nokinama mėsa, vėsinami gėrimai, šaldomi valgomieji ledai, išlaikomi šviežiais daržovės, vaisiai, uogos…
Bet pradžioje pasiruoškime kelis pagardus, kuriais galėsime ir gardinti, ir papuošti savo gamybos ledus ir šerbetus.
Kaip įprasta, duodu vienos porcijos receptą. O Jūs gamindami, padauginkite iš tiek, kiek bus valgytojų.

Naminio rūgpienio su šokoladu ledai. Suplakite 76g tik naminio rūgpienio su 10g skysto medaus (jei susicukravęs, tai pašildykite), 14g standžiai išplaktos naminės grietinėlės, 3g tarkuoto imbiero šaknies. Šaldykite šaldiklyje retsykiais pamaišant, o kai pradės stingti, įmaišykite 5g šokolado granulių (arba šokolado gabaliukų).
Patiekiant, ledus sudėkite į vazelę, apšlakstykite 10g braškių padažo, užberkite 5g nuo šokolado plytelės peiliu nudrožtų drožlių, ant viršaus galite uždėti sausainėlį. Patiekite su desertiniu šaukšteliu.

Reklama

One response

  1. Kas dėl restoranų verslo – ten laikas pinigai, todėl gaminti didesnį kiekį greit gendančio produkto nežinant ar jį sugebės visą realizuoti yra finansiškai rizikinga ir arba nuostolinga/neapsimoka. Šiuos dalykus sprendžia paprasčiau ir verčiasi su tuo ką įmonės siūlo tiekėjai.

    Taip aš irgi visiškai palaikau natūralaus maisto produktų ir jų gaminių idėją, tačiau kiek tai realu priklauso nuo įstaigos specializacijos, pavyzdžiui dabar atsidarinėja visokios blyninės, sriubinės ir pan. tai tada taip – jie turi konkretaus produkto asortimentą ir jo gaminimui bei kokybei skiria daug dėmesio, todėl norėdami išlaikyti klientūrą jie privalo stengtis gaminti gerą ir natūralų maistą (automatiškai tai tampa jų privalumu). O įprastinio spektro restoranai, kaip minėjau jei imasi vietoje gaminti kokius ledus ar grietinėlės tai plėšia pingų atitinkamai. Dėl gėrimų vėlgi, išstatoma pardavimui einamiausi dalykai, nuo kurių įstaiga uždirba – paprasta logika, nedaug bendro turinti su įstaigos vadovų erudicija.

    2011/07/16 11:48

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s